miercuri, 27 octombrie 2010

Abuz cotidian

M-am dus la Plus azi. Cascam gura dupa un bax de apa si aud de undeva, din spate:
"Nesimtito! [...] Te ia mama dracului [...]" (probabil ca nu-mi aduc aminte propozitiile intermediare pentru ca am fost nu socata, socata e un cuvant moale si putin pentru ce am simtit)
Din reflex, m-am uitat in spate: o femeie tanara, tenul oaches de tot, se adresa unei fetite nu mai mare de 11 ani. Am inlemnit si mama si eu, dar nici noi, nici altcineva din magazin (dac-a mai observat altcineva) n-am avut curaj sa intervenim.
Cateva minute mai tarziu, printre rafturi, ma uit la fata: ochelari, un pic de strabism, imbracata cu o jacheta roz, relativ groasa, de toamna tarzie, pantaloni 3/4, sosete si tenisi, care lasau la vedere pielea goala a piciorului pret de vreo palma. Ma uit si la femeie, incaltata cu cizme. Par sa fi stins conflictul: fata impinge de caruciorul umplut cu vreo cateva baxuri de apa (cam ca atunci cand alimentezi o bodega de la coltul strazii), femeia insista s-o lase-n pace, dar pe un ton decent.
"Vroiam sa te ajut", aud in urma lor.
Ma uit si mai mult ma-ntreb decat ma uit.

3 comentarii:

  1. 3 exemple similare:
    -Auchan: copil de 3 ani jumate-4, mama ii indeasa piciorul in pantof, copilul plange, mama urla la sot "vino si ia-l tu si incalta-l ca ii crap capul de-i raman creierii pe aici!". Tatal vine si il intreaba calm pe copil ce e, copilul zice "ma strange, tata, ma doare piciorul"...
    -Kiabi: copil de vreo 6 ani vede copiii mei in caruciorul de cumparaturi, vrea si el, o roaga pe mama, mama ii trage o palma peste fata, cu zgomot, (eu am ramas interzisa la faza asta), dupa care tipa la sot "misca-te si ia un carucior, ca asta face mofturi acuma, vrea sa se prosteasca ca aia micii".
    -tot Auchan: coplul de vreo 10 ani vrea si el ceva, tatal ii zice "baaaai, magazinul e mare, fa pasi si plimba-te prin el, lasa-ne i durerea noastra sa luam ce avem de luat, mai bine stateai acasa!"

    Marturisesc ca daca mai aud ceva de genul asta o sa intervin, este de netolerat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dressaddict, mi se pare absolut ingrozitor :-( si, e cu atat mai ingrozitor ca nu prea ai ce face. OK, intervii, ii zici ca nu e frumos, dar nu se schimba nimic, ajunge acasa si face la fel. Copilul tot acolo va ramane prins. Asta, daca nu te scuipa-ntre ochi ca te bagi in educatia copilului, care nu se poate, neica, ce rau e!!

    RăspundețiȘtergere