miercuri, 12 octombrie 2011

Să mângâiem infractorii pe creştet



Săptămâna trecută a fost Slut Walk Bucureşti. Pe site se pot afla mai multe informaţii despre ce înseamnă el şi de unde a pornit.


Acum, neavând altă treabă, dau de bloguri unde sunt unii care spun că, ceea ce s-a petrecut acolo, a fost o imbecilitate. Evident, fără să citească motivele şi ideile de la care pornise totul.

Respectiv, nişte afirmaţii jignitoare ale prof. dr Tudor Butoi, despre care vorbeam, indignată, acum un an. Mă bucur foarte mult că, între timp, indignarea mea de atunci a animat multe minţi şi s-a ajuns la acest protest.

Nu am participat pentru că nu am fost în Bucureşti. Dacă eram, mă duceam.

Ei, cică e imbecil să protestezi împotriva infractorilor. Ei bine, protestul nu a intenţionat să detabilizeze infractorii, să le bage spaima-n oase şi minţile-n cap. Nu. Trist e că a intenţionat să bage minţile în cap autorităţilor şi membrilor comunităţii. Autorităţilor, care sunt reprezentate de bărbaţi precum dl Butoi şi îşi permit să facă asemenea afirmaţii jignitoare la adresa femeilor care oricum au trăit o dramă. O femeie violată e veşnic bănuită că a provocat ea prin ceva. Vezi cazul răsunător din primăvara acestui an, cel al fostului şef FMI, Strauss-Kahn. Dumnealui a scăpat bazma curată, i s-a acordat prezumţia de nevinovăţie, în timp ce victimei i s-au cătat tot felul de noduri în papură, ba că locuieşte-munceşte ilegal în State, ba că e implicată în trafic cu droguri. Aspecte care nu au absolut nici o legatură cu faptul că ea fusese agresată sexual.

Întotdeauna, când vine vorba de atare agresiuni, victima e acuzată şi bănuită de aspecte colaterale, care nu au nici o relevanţă reală şi fundamentată, ba, mai mult, sunt o jignire gravă şi o lipsă completă de empatie faţă de situaţia în care este victima.

Dincolo de violuri şi agresiuni directe asupra femeilor, există şi agresiunile verbale, de la distanţă, sau micile agresiuni asupra lor: fluierăturile, apelativele aruncate la tot pasul, propunerile de a se f””” cu orice individ lipsit de dantură, la colţul străzii, invitaţiile de a explora intimităţile jegoase ale vreunui trecător între două vârste, atungerile pe porţiuni delicate şi intime ale corpului. Mda, povesteam eu mai demult cum, în clasa a 6-a, încărcată cu ghiozdan şi la pubertate fiind, unul mi-a pus mâna pe sânul de abia se iţea dintr-un tricou lălâu. Sânul unui copil, că asta eram.
Cosmeticiana la care mergeam acum 5 ani îmi povestea cum i-a sosit o clientă într-o baltă de sânge, pentru că un dement, trecând pe lângă ea, i-a tras un semn definitiv pe obraz, cu o lamă de ras.

În contextul ăsta, curvele se apucă să protesteze. Cum spuneam, împotriva blamării victimei, a ignoranţei asupra cauzei agresiunilor, a mitocăniei, a mârlăniei şi a jignirilor de tot felul.

Şi generează opinii. Orice dădător cu părerea se exprimă şi se exprimă fără rezerve şi se exprimă în necunoştinţă de cauză şi se exprimă ferm. Dar prost.

Şi, dedesubtul ăluia care imprimă direcţia discuţiilor, sunt alţii şi alţii ca el, care ştiu ei pe unde se întâmplă violurile şi cum şi de ce, de ajungi să te întrebi cum au la îndemână atâtea informaţii, cum de sunt atât de plini de informaţii – ai zice că au consultat statistici fundamentate, atât de sigur se exprimă când ne spun că femeile îs violate de proaste ce sunt, nu pentru ca ăla de le violează are siguranţa că femeia nu poate riposta. Şi, da, te întrebi cum de spun atare enormităţi, dacă sunt atât de informaţi şi atoateştiutori...

Şi dacă-s proaste? Şi dacă-s îmbrăcate scurt şi mulat şi decoltat? Şi dacă vor să facă sex? Nici una dintre cele de mai sus nu înseamnă că vor să fie fluierate, acostate şi, mai grav, violate, înjunghiate şi omorâte.

Şi dacă ajung să fie agresate, nu înseamnă că un criminalist care a priceput din psihologie cam cât pricep eu din modelarea hidraulică poate să-şi permită să le desconsidere şi să le jignească şi să le învinovăţească tot pe ele, absolvind autorul, că, nu-i aşa, are, săracul o problemă. A fost provocat de un flanel de lână groasă, o fusta diformă şi o vârstă de 73 de ani...

Şi dacă dădătorii cu părerea ar fi numai bărbaţii. Dar nuuu, sunt şi femei care se declară a fi de acord cu afirmaţii de tip-Butoi, cum că femeile şi-o caută cu lumânarea.

Am preluat pe pagina mea de facebook evenimentul organizat de Slut Walk Bucureşti. Am avut neplăcuta surpriză de a vedea linkul preluat de un bărbat din lista mea de „prieteni” (iar eu am în listă numai persoane pe care le cunosc din viaţa reală), care invita, generos, pe cei cu mai puţni bani, să meargă la Slut Walk, să profite de ocazia de a agăţa cu puţini bani. Surpriza m-a îngreţoşat şi mai tare când am dat să-i bat obrazul: o domnişoară comentase cu „Hahah” la invitaţia amicului. O femeie, adică. Mi-am expus dezacordul şi dezamăgirea, iar domnişoara m-a sfătuit ulterior să mă relaxez, că ea nu citise despre ce era vorba şi numai se amuzase de rezonanţa preluării.

Acuma, mai e ceva de spus, când o femeie reacţionează aşa? Să zicem că nu citise şi nu ştia despre ce e vorba, însă asta nu e o scuză. Eu, dac-aş vedea un atare titlu, mi-aş pune probleme şi aş ajunge să pricep despre ce e vorba: slut nu e un cuvânt care să facă neapărat cinste femeilor şi, în calitate de femeie inteligentă, când îl vezi afişat, îţi trezeşte curiozităţi şi reacţii. Care te duc la o concluzie inteligentă. Se pare că mă înşel amarnic asupra capacităţii unora de a problematiza. Mai bine să ne hlizim rapid, măcar să ştim c-am făcut norma la hlizeală şi stupiditate pe ziua respectivă.

Şi, aşa cum mă gândeam şi în alte cazuri, marşul nu a fost numai unul de protest. Femeile alea nu au umblat de colo-colo cu pancarte să distreze minţile plate şi să înfurie taximetriştii. Nu, au facut-o şi din solidaritate. Să vadă şi proastele alea care se lasă violate şi agresate, şi panaramele alea care şi-o cer, şi babele alea văduve şi pline de bani de la marginea satului că sunt persoane care nu le blamează şi le înţeleg şi aleg să le susţină, aşa cum pot.

Dacă toate de mai sus reprezintă motive de întristare şi îngrijorare, m-am bucurat să aud că la marş au participat destui bărbaţi. Şi m-am bucurat şi când am citit şi comentarii pertinente în josul articolelor dădătorilor cu parerea, de exemplu:

Pe scurt,parerea mea:
1)protestul are drept scop atragerea atentiei asupra unei probleme, iar nu isi propune sensibilizarea infractorilor.
2)argumentul tau cu “vrei sa nu mai fii violata, nu mai umbla cu tatele pe afara” mie nu imi spune nimic.Pe acelasi sistem, “vrei sa nu fii calcat de masina? nu mai traversa”, “vrei sa nu fii talharit? nu umbla cu bani la tine”….aah! daca spuneai ca tutele trebuie sa prevada, asta e altceva.Dar nu poti spune ca “si`au cerut`o”.Adica poti spune, numa` ca nu s de acord.

3 comentarii:

 1. la subiect si oarecum pe langa. citisem demult despre un studiu care spunea ca peste 80-90% [nah ca nu mai stiu cifra] din prostituate sunt copii abuzati, intr-un fel sau altul. sau femei abuzate.

  macar asta ar trebui sa dea unora de gandit inainte sa arunce cu piatra.
  ma gandesc...

  RăspundețiȘtergere
 2. apreciem ca ai inteles si sustiunt marsul nostru. te asteptam la viitoarele actiuni.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna seara,
  Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa sustineti proiectul pe care l-am inceput "Sa fim oameni...".Doresc sa puneti un banner pe blogul d-voastra.ca sa putem ajuta oameni care are nevoie de noi.http://safimoameni.blogspot.com/
  Va multumesc pentru intelegere!
  Impreuna putem schimba vieti
  Atept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail placintavlad@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere