miercuri, 11 noiembrie 2009

Reducerea contaminarii cu H1N1

Cateva indicatii de bun-simt pentru reducerea contaminarii cu H1N1:

Indicatii pentru reducerea contaminarii cu gripa noua:


Singurele cai de patrundere in organism a virusului gripei noi sunt narile si gura/gatul. In mediul global in care traim cu totii, este aproape imposibil sa evitam contactul cu H1N1, in ciuda tuturor precautiilor. Nu contactarea virsului H1N1 in sine este o problema, ci proliferarea sa.

Atata vreme cat sunteti sanatos si nu prezentati nici un simptom H1N1, pentru a evita proliferarea, agravarea simptomelor si dezvoltarea unor contaminari asociate, cateva masuri foarte simple pot fi luate (mai degraba decat sa va concentrati pe stocarea antiviralelor Tamiflu, sau N95):

1. spalarea frecventa a mainilor (subliniata in toate comunicatele oficiale).


2. nu va atingeti fata cu mainile. Rezistati oricaror tentatii de a va atinge orice parte a feteo (in afara cazului cand doriti sa mancati sau sa va spalati).


3. Faceti de doua ori pe zi gargara cu apa sarata calduta (daca nu aveti incredere in sare, folositi Listerine sau Peroxid de hidrogen). Proliferarea H1N1 in cavitatea nazala/gat si manifestarea simptomelor specifice se produce dupa 2-3 zile de la contaminarea initiala. Simpla gargara previne proliferarea. Intr-un fel, gargara are acelasi efect asupra individului sanatos pe care Tamiflu il are asupra celui contaminat. Nu subestimati aceasta masura preventiva simpla, ieftina si puternica.


4. Similar cu punctul 3 de mai sus, curatati-va narile cel putin o data pe zi cu apa sarata calduta sau peroxid de hidrogen. Suflarea usoara a nasului si curatarea ambelor nari cu betisoare sterile inmuiate in apa sarata calduta sunt foarte eficiente in reducerea contaminarii.


5. Intariti-va imunitatea prin consumul de alimente bogate in vitamina C (citrice). Daca trebuie sa suplimentati ingestia de vitamina C prin tablete, asociati-le cu Zinc, pentru o mai buna absorbtie.


6. Beti cat mai multe lichide calde (ceai, cafea etc.). Ingerarea de lichide calde are acelasi efect ca si gargara descrisa mai sus, dar in directie opusa. Lichidele antreneaza virusii din gat catre stomac, unde nu pot supravietui, nici prolifera, sau face nici un rau.


Sursa: pagina de intranet de la birou, Halnet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu