luni, 8 iulie 2013

Frecusuri

Eu is un om caruia ii e foarte greu sa faca fata tupeului, de orice fel ar fi el. Ma intimideaza si ma enerveaza si amestecul asta de sentimente creeaza un blocaj in mintea mea, blocaj care ma impiedica sa reactionez. Si de asta, de cele mai multe ori, o las balta.
Sau ma adresez autoritatii si de-aia rad cunoscutii de mine, ca-s o baba reclamangioaca :D.
Azi mi-am intrat iara in pielea babei reclamangioaice. Intr-un oarescare spatiu bucurestean, Mega Image a deschis un magazin si a oarescum amenajat o parcare. Pe care a si inchis-o, conditionand stationarea fie de un bon de cumparaturi de la ei, fie de o taxa de un leu. Pana sa conditioneze parcarea, era ochi. Se-mbulzea lumea si se bloca in nenorocitul ala de spatiu, de-ti venea rau! Asta si pentru ca diversii comersanti isi parcau harburile de marfa - in marea lor majoritate inmatriculate in Bulgaria - acolo si uitau sa le mai ia, astfel ca cel putin jumatate din locurile de parcare erau vesnic ocupate.
Cum au introdus tariful, cum si-au luat toti rotile la spinare si pe-aci ti-e drumul!
Insa, cum o treaba civilizata e mai greu de dus la capat, de ceva vreme, barierele de la intrare/iesire nu mai functioneaza. Nu-mi dau seama daca e problema tehnica (desi, dac-ar fi, ce ingineria pestelui ar fi, sa nu se repare de doua-trei saptamani!), sau de imagine, s-or fi plans cetatenii la ADP/Primaria Sectorului 6 ca nu mai au unde-si parca harbul pe gratis si astia, sensibili la votanti, au apasat frana Mega Imajului.
Deodata cu lipsa tarifului, s-au inghesuit timid iara harburile "bulgaresti", de data asta cu taraba incorporata. O data, de doua, de trei ori pe saptamana si iaca, de ceva vreme, zilnic vand produse de sezon. Putine, daca gasesc un client mai lacom, sau mai generos, termina stocul dintr-o miscare de cantar, ca doar nu e usor sa rupi ce-oi apuca, pe intuneric, la nimereala, din livada omului, sau din depozitul pazit de Nea Caisa de la scara vecina! In urma lor ramane o mizerie pe care o strang angajatii de la Mega Image, ca doar ei au parcarea in administrare.
Si sa te fereasca al de sus sa treci cu masina mai aproape de lazile lor si sa fii femeie, ca ti-ai dat foc la organele genitale si la raposati, au ei (mai ales ele) grija sa-i intoarca in morminte, pomenindu-i!
Azi, blocasera oleaca circulatia in respectiva parcare, de m-am trezit nevoita sa ma asez langa o atare taraba ambulanta. Mi-am vazut de treburi si, intoarsa, m-am bucurat sa-mi gasesc masina reazem pentru comersanti si pentru cantarul lor si vreo doua ladite de mere! Mi-au explicat ironico-sarcastic (pre limba lor, "la mijto") ca faceau un pic de ordine in taraba si au zis sa nu le aseze pe jos. Chit ca pe jos ar fi stat mai bine, singure, fara sa aiba nevoie de proptele.
Acuma, eu n-am nici o treaba ca dau niste tzanci cu mingea-n masina mea, sau ca se joaca fata in jurul ei. Dar sa vad ditamai adultii ca o folosesc drept suport pentru lazile de marfa...
M-am intors la ale mele si am sunat la Politia Locala. Al carei reprezentant a incercat mai intai sa ma convinga ca au autorizatie, ca vand pepeni. Nu, dom'le, vand caise, mere si porumb, nici urma de pepeni! Apoi, ca sunt unii care... Nu, dom'le, aia-s mai in spate. Apoi, ca sa-i dau nr. de inmatriculare. Pe care nu-l stiam, dar s-au descurcat ei, pentru ca la intoarcerea mea, gorobetii stransesera marfa si stateau degeaba claie pe masina lor si pe a mea, in timp ce un politist din asta municipal isi facea de lucru prin zona. Iar ei intrebau veseli trecatorii daca nu vor caise, sau mere, sau porumb.
Stau si ma intreb cu ce i-a deranjat politistul ala daca ei nu se clinteau de acolo si se vedea clar ca asteapta sa plece el, sa-si vada linistiti de treaba. O amenda pe care s-au jurat si i-au ras in nas ca n-au cu ce s-o plateasca. Un avertisment scris pe care l-au semnat cu "X". O spaga mica sa-i lase-n pace, sa se dea la ei doar de ochii lumii.
Ma intreb cei ce vand tigari de contrabanda la iesirea din metrou, nici pe ei nu-i vede nimeni, nu-i are nimeni sub observatie?
Mizerii din astea cotidiene care te bucura exact ca un fir de par de la ceafa agatat intr-un cercel: nu-ti strica definitiv ziua, dar ti-o cam intorc pe dos. Si, daca asta nu e suficient, iti mai si arata cat de pretuit esti, ca cetatean, pentru aia 2000 de lei impozit local de-i platesti anual: asfalt nu, canal nu, apa curenta nu, jecmaneala manelistica da.
Multumim (ne)alesilor nostri, ca eu nu i-am votat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu