joi, 25 februarie 2010

Lumea mea misogina. Azi, Profesor universitar doctor TUDOREL B. BUTOI-SEVERIN psiholog criminalist

La Iasi, mai multe femei (dupa unele surse, 10, dupa altele, 12) au fost agresate in aceeasi seara, prin injunghiere. Una dintre ele a ajuns direct la spital, in sala de operatii.
Realitatea TV a prezentat stirea si, cum o cer uzantele vremilor, au contactat si specialistul sa ne lumineze cam cum devine treaba: De ce, cum etc.
Specialistul in cauza e (atentie, ca urmeaza multe atribute): Profesor universitar doctor TUDOREL B. BUTOI-SEVERIN psiholog criminalist (ex. colonel de politie - Sef al laboratorului psihologic de detectie a comportamentului simulat - Serviciul criminalistic - Politia Capitalei, dupa cum ne spune site-ul dumnealui. Pe site sunt prezentate in extenso competentele recunoscute ale dlui Butoi, toate circumscrise psihologiei (psihopatologii criminale, chiar si psihoterapie si reeducare).
Ei, dl Butoi ne arata cum tanarul de le-a injunghiat pe bietele femei e compulsiv, ne explica aplicat si vehement ca e bolnav, pur si simplu, iar agresiunea ii produce o placere vecina cu cea sexuala. Dupa cum a repetat de mai multe ori dl Butoi, se pare ca agresorul "nu poate obtine catharsisul" altfel decat agresand.
Mda, ma asteptam sa nu fie sanatos.
Mai departe, dl Butoi, plin de empatie, il asigura pe tanarul agresor de toata intelegerea sa si il compatimeste sincer pentru povara pe care o poarta.
La ce nu ma asteptam, insa, a fost raspunsul dlui Butoi la intrebarea crainicului "Ce ar trebui sa faca femeile sa se pazeasca?" Dl Butoi a inceput prin a insira niste comportamente de bun-simt, la indemana oricarei minti cu instinct de conservare. Sa nu umble serile neinsotite, sa nu umble pe strazi pustii si neiluminate, sa nu dea curs pornirilor de exploratori prin parcuri noptile, sa caste bine gura cu cine urca in lift; intr-un cuvant (rezuma dl Butoi) "sa nu se mai comporte ca niste leliltze balcanice", sa umble costumate provocator la ceas de seara, sa provoace niste bieti tineri bolnavi mintal si "apoi sa vina la noi la politie sa rezolvam cazul, c-au fost agresate!!" Si-a incehiat dl Butoi indignat si oarecum amentintator explicatiile si sfaturile pertinente.
???!! Am eu lipsa o doaga, sau dl Butoi confunda aici victima cu agresorul? Adica, problema nu e ca avem de-a face cu un bolnav psihic, ci ca umbla femeile lela pe strazi, la 11 noaptea, cu minijupa in bandulera!
Dar, ma intre si eu, ca femeia: plec de la birou la 7h30 seara. E februarie, se intuneca undeva in jur de 6. Drumul meu spre casa trece pe langa un parc, traverseaza un bulevard bine iluminat, dar se termina intr-o alee pe care Primaria refuza s-o ilumineze, desi i-am rugat de mai multe ori. La intrarea in blocul vecin, isi fac veacul doi barbati fara adapost. Tare as vrea sa-mi sugereze dl Butoi un comportament adecvat la situatie, altul decat aparat de-ala de emite electrosocuri.
Halucinant a fost ca dl Butoi, dupa ce ne-a sfatuit de bine, a si adaugat: "Bineinteles, nu e cazul victimelor de la Iasi" Adica, ne spune ce sa NU facem ca sa evitam agresiunile, iar apoi confirma faptul ca fetele alea agresate s-au comportat intocmai ca si cum ar fi luat cursuri intensive cu domnia sa, dar tot degeaba.
Logica de fier are dl Butoi.

Uite, eu, azi, am fost agresata sexual! Asteptam banal si absent autobuzul 137, sa ma duca acasa, la copil. Am refuzat sa ma urc intr-unul de gemea de populatie mustind de nervi la adresa RATB, a soferului, a lui Boc si FMI si am ramas pe peron. La cativa pasi de mine, un barbat imbracat normal pt varsta lui. Nu i-am dat atentie, decat cand am vazut ca face niste anume gesturi ciudate, isi ridica poalele paltonului etc. Nu vreau sa intru in detalii mizere si gretoase. Mi-am scos telefonul si m-am holbat adanc si prelung in el (desi in mod normal mi se pare deplasata nevoia concetatenilor mei de a manui telefonul in orice imprejurare). Pe peron au mai aparut cateva femei, de varsta mijlocie, iar Nea Caisa s-a indepartat prudent, cautand, insa, sa-mi atraga privirea. Si tot asa, pana s-a umplut din nou peronul, iar Nea Caisa s-a indepartat zdravan de el, pentru a reveni odata ce s-a golit. Nu de alta, dar poate mai pica o tanara singura-n statie!
Ooo, da, eram fooooarte provocatoare: fusta pana la genunchi (care mi-a ramas si un pic mare, deci complet ne-mulata!), ciorapi 1000 den varati in cizmele militaroase fara toc, jacheta cu guler de se pupa cu palaria infundata peste urechi, caci ploua zdravan. L-o fi atras papornita de-un leu, cu salata verde si ridichi? Asta o fi fost d-ala de nu obtine "catharsisul" dlui Butoi decat agresand salata altuia...?
Deci, sa aplicam ce ne invata dl Butoi: provocatoare nu, noaptea nu (era 12 la amiaza), parc gol nu, locuri neumblate nu, io spirit de aventura n-am, asa cum nu am ochii roz si dintii verzi.
[Stiu, in general cei cu comportamente d-astea nu trec la agresiuni care presupun si contactul fizic, se limiteaza la a o face de la distanta, fiind niste lasi. Dar asta nu inseamna ca nu m-a agresat si ca nu ma gandesc la modul cel mai serios la un aparat de emite electrosocuri]

Ma umple de indignare si de sila o asemenea abordare, precum cea a dlui Butoi. As fi trecut peste faptul ca site-ul dumnealui e plin de vorbe cotonoage, de lemn uscat si muscat de mucegai, dar am recunoscut in vorbele astea teoria de pe vremea lui Sandu-Napoila cum ca femeia e vinovata ca ia bataie, ca e violata, ca sotu' bea si ca odraslele iau note proaste la mate. E cu atat mai revoltator cu cat dl Butoi nu e nici economist, nici inginer, ci absolvent de psihologie (printre cele multe titluri de le poarta), cu atestate conferite de Colegiul Psihologilor din Romania. Printre altele, repet, unul care-i permite sa practice psihoterapie.

LE: Desi a fost gasit vinovat si condamnat pentru doua violuri (a fost eliberat pentru buna purtare!), una dintre surorile barbatului zice: Io bag mana-n foc ca n-a fost iel, nu e iel vinovat! Daca era viol, da, da' asa, nu e iel vinovat!
Asa devine treaba, daca omu' e violator, e de-nteles, da' sa-njunghie femeile ca-n ziua de Ignat, nu poate, dom'le!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu